dijous, 27 de març del 2014

Imatges digitals

Hola una altra vegada a tots i a totes!

Molts de vosaltres, segur que en més d’una ocasió, haureu escoltat que una de les maneres d’aprendre “és aprendre, fent” i quina millor forma d’aprendre a utilitzar les bases del Photoshop que practicant?

El programa d’edició i retoc fotogràfic més famós del món ha deixat de ser una eina exclusiva per a professionals i gràcies a les noves tecnologies està a l’abast de tothom.  Conèixer aquest programa a base d’exercicis a l’aula i d’activitats voluntàries, m’ha permès instruir- me de manera autònoma i  divertida en la manera de crear capes,  seleccionar i invertir les imatges, etc.

Per endinsar- nos en el món del Photoshop des de l’assignatura d’Alfabetització digital vam realitzar activitats com les següents:

1. Treballar la simetria d’una imatge: aquesta activitat ,simple i merament introductòria, va servir com excusa per treballar un contingut tan feixuc com: identificar el pes de la fotografia, la seva resolució, les mides del llenç en píxels i centímetres, les mides de la imatge, canviar el model de color, les diferències que podem trobar a l’hora de projectar i imprimir imatges, etc. 

Per treballar concretament l’eix de simetria vam haver d’enganxar la meitat del nostre cos dos cops però una de les dues parts havia d’estar voltejada horitzontalment. El resultat d’aquest procés  és TANT horrible... que malauradament he decidit no penjar el resultat final.

2. Elaborar un personatge d’un ofici amb la tècnica del collage (imatges amb imatges)




L’elaboració d’aquesta activitat, individual i opcional, m’ ha semblat especialment interessant perquè m’ha permès no només aprofundir i consolidar diverses rutines del Photoshop ,així com, per exemple, utilitzar la forma de selecció adequada depenent de la imatge, sinó que també m’ha permès aprendre com planificar i organitzar el procés de creació d’un personatge, ja que per dur a terme aquesta tasca no només era precís dominar la tècnica del Photoshop  sinó també tenir una mica d’imaginació, paciència i capacitat d’elecció al llarg del procés: “Quin ofici tindrà el meu personatge?/ Quins objectes necessitaré?/ Representaré només el rostre o també el cos del meu personatge?/etc.”

Fer un collage amb nens crec que és una bona opció. Potser a l’etapa d’Infantil em decanto més per l’elaboració d’un collage manual en el que els nens gaudeixin retallant i enganxant, pintant i embrutant- se. En canvi, a l’etapa de Primària jo m’atreviria a utilitzar un programa tant complex com el Photoshop, o altres eines digitals de lliure descarrega com: Gimp versiò 2.6.0 en castellà

Els joves d’ara creixem amb la informàtica en el nostre dia a dia. Per això, considero que les noves generacions, natives informàtiques, ràpidament es familiaritzaran amb les eines i programes bàsics que faran servir cada dia a l’aula (Pain, Power Point, Word, etc). Per  tant, trobo adient que els alumnes aprenguin a crear des de l’escola Primària una imatge corporativa coneixent programes de disseny com el Photoshop.

A l’etapa d’infantil, considero que per a les mestres és molt útil saber utilitzar un editor d’imatges per a fer un collage perquè amb  de l’elaboració d’un personatge, com el mecànic que jo he elaborat, podem demanar als nens que identifiquin quina eina representa cada part del cos i així treballar vocabulari per a l’assignatura de català, castellà o Anglès.

3. Ens ho passem d’allò més bé al museu (tasca opcional en grup)



Elaborar aquesta activitat no només em va semblar molt divertit de fer  sinó que vaig pensar que podria utilitzar- la en un futur com a material didàctic en una classe d’educació Infantil i Primària. El fet de barrejar diverses obres d’art que els nens i nenes han treballat prèviament és una activitat amena i divertida per a que els alumnes observin obres d’art, les identifiquin  i trobin les diferències. Concretament, la imatge d’aquí dalt és la combinació de 4 pintures. Saps quines són?

En definitiva, i com a conclusió final, m’agradaria destacar que saber fer servir un editor d’imatges és útil tant per a docents com per alumnes, ja que pot servir tant per realitzar material didàctic com activitats a classe que aconsegueixin fer arribar el contingut als alumnes d’una manera més amena i atractiva!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada